dilluns, 30 de març del 2009

Com arribar a Casa del Mar?

Aquí teniu el mapa per arribar a la seu de les Jornades:



Ver mapa más grande

dimecres, 18 de març del 2009

Programa de les Jornades

Dimecres 6 de maig

La situació dels pobles de l’Amazònia: història, política i territori

9:00h. Acreditació i lliurament de documentació

10:00h. Inauguració i benvinguda

Andreu Felip. Director Agència Catalana de Cooperació per al desenvolupament (ACCD).

Josep Barba Formosa. President i soci fundador CEAM

10:30h. Presentació jornades

Carmiña García. Directora CEAM

11:00h. Diversitats de plantejaments en l’enfocament Sud-Nord

Pedro Nuny. Vicepresident Confederación de Pueblos Indígenas de Bolivia (CIDOB)- Bolivia

Corpus Malale. Coordinador Consejo Educativo del Pueblo Originario Indígena Mojeño (CEPOIM)-Bolivia

Modera: Gemma Celigueta . IWGIA-Barcelona

12:20h. Pausa Cafè

El procés polític: reinvidicacions i noves eines

12:50-14:30h. Procés històric i situació actual de les poblacions indígenes amazòniques

Antoni Madueño. CEAM- El camí de les poblacions amazòniques fins l’actualitat.

Jordi Noè. Coordinador alterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes. Mecanismes de defensa del territori en el marc de la Declaració dels Pobles Indígenes. Una experiència al Perú.

Modera: Josep Barba Formosa. President CEAM

16:00-18:00h. La nova Constitució de Bolívia. Conseqüències sobre els pobles indígenes

Pedro Nuny. Vicepresident CIDOB (Bolivia). Amazonía boliviana: vida y desarrollo para los pueblos indígenas

Aureli Argemí. President CIEMEN (Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions.) De Bolívia al Fòrum Social Mundial a l’Amazònia: nous paradigmes des dels drets col·lectius dels pobles.

Modera: Rita Huybens. Presidenta Lliga dels drets dels pobles

Dijous 7 de maig

Accions concretes en Educació i Medi ambient

9:00h. Acreditació i lliurament documentació

10:00h. L’educació intercultural bilingüe als països amazònics

Gemma Casal. Responsable àrea de recerca Centre Cooperació per al Desenvolupament Rural (CCDR- Lleida). La rellevancia de la EIB i la creació de xarxes.

Corpus Malale. Coordinador CEPOIM. Territorialidad con Educación Intracultural, Intercultural y Pluringüe. Experiencia del Pueblo Mojeño en la Amazonía Boliviana.

12:00h. Pausa-cafè

12:20-14:00h. La qüestió mediambiental. Accions desenvolupades per pal·liar les

problemàtiques ambientals

Miquel Carrillo. Enginyeria sense fronteras (ESF). L’impacte de l’explotació petrolera en els Drets Humans a l’Amazònia Equatoriana.

Ferran Garcia. Veterinaris sense fronteras (VSF)- Agrocombustibles, una nova lluita pel territori.

Víctor Maeso. SETEM-Resistències al complex hidroelèctric Río Madeira (accions VSF-ODGSETEM)

Modera: Jordi Pascual Sala. CEAM

16:00h. Polítiques de cooperació per a un desenvolupament sostenible a l’Amazònia

Marta Repullo. Responsable Amèrica del Sud ACCD. Política de l’ACCD envers els territoris amazònics.

16:20h.Taula rodona: Polítiques de cooperació per a un desenvolupament sostenible a l’Amazònia

Modera: Gemma Celigueta. IWGIA Barcelona

Participants: Marta Repullo. Responsable Amèrica del Sud ACCD

Pedro Nuny. CIDOB-Bolivia

Corpus Malale. CEPOIM-Bolivia

Entitats participants i convidades a les jornades

18:00h. Conclusió i cloenda

CEAM, CIDOB-Bolivia, CEPOIM-Bolivia

dimarts, 17 de març del 2009

Ja tenim la imatge de les Jornades!

Ja tenim la imatge de les Jornades. El Toni Sánchez ens ha fet un magnífic disseny. Potser aquesta fulla no és gaire primaveral, però al CEAM anem contracorrent.


Esperem que us agradi tant com a nosaltres.






Inscriu-te a les Jornades!!

dilluns, 16 de març del 2009

Desenvolupament sostenible a l'Amazònia

Els pobles amazònics han estat sotmesos a una marginació sociocultural causada pel no reconeixement de les seves realitats, tradicions i creences. Aquests pobles, majoritàriament indígenes, han patit una privació dels seus drets degut a la imposició de models socioeconòmics externs i a la sobreexplotació dels recursos naturals dels seus territoris.

Aquesta situació però està canviant en els últims temps. Els pobles indígenes han reivindicat els seus drets i les seves veus s’han alçat per damunt de les fronteres, és el cas de la població indígena a Bolívia, amb els canvis que s’han introduït a la nova constitució boliviana.

Les Jornades pretenen crear un espai de reflexió i d’intercanvi d’experiències que s’estan duent a terme al territori amazònic. Tant entitats amazòniques, com entitats catalanes i espanyoles que treballen a l’Amazònia, explicaran experiències enfocades a diferents àmbits (educació, política, medi ambient...).

Amb la difusió d’aquestes accions volem contribuir a la reflexió sobre propostes alternatives de desenvolupament i de com aquest engloba totes les dimensions que afecten la vida de les persones. Les jornades finalitzaran amb una taula rodona sobre les polítiques de cooperació per al desenvolupament dirigides a les poblacions amazòniques.

Presentació de les Jornades

El Centre d’Estudis Amazònics (CEAM), amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) de la Generalitat de Catalunya, organitza les Jornades d’intercanvi d’experiències “Desenvolupament sostenible a l’Amazònia: propostes d’acció a l’Amazònia boliviana” el 6 i 7 de maig a la Casa del Mar de Barcelona.

Les Jornades pretenen crear un espai de reflexió i d’intercanvi d’experiencies que s’estan duent a terme al territori amazònic. Aquestes propostes -algunes originades i presentades per representants indígenes-, poden ser alternatives integradores.

Els pobles amazònics han estat sotmesos a una marginació sociocultural causada pel no reconeixement de les seves realitats, tradicions i creences. Aquests pobles, majoritàriament indígenes, han patit una privació dels seus drets degut a la imposició de models socioeconòmics externs i a la sobreexplotació dels recursos naturals dels seus territoris. Aquesta situació però està canviant en els últims temps. Els pobles indígenes han reinvidicat els seus drets i les seves veus s’han alçat per damunt de les fronteres, és el cas de la població indígena a Bolívia, amb els canvis que s’han introduït a la nova constitució boliviana.

Tant entitats amazòniques, com entitats catalanes i espanyoles que treballen a l’Amazònia, explicaran experiències enfocades a diferents àmbits (educació, política, medi ambient...) que s’estan duent a terme a la regió amazònica.

Amb la difusió d’aquestes accions volem contribuir a la reflexió sobre propostes alternatives de desenvolupament i de com aquest engloba totes les dimensions que afecten la vida de les persones. En aquest marc, es realitzarà un debat sobre els models de cooperació a l’Amazònia, creant un espai d’intercanvi d’experiències entre el nord i el sud per tal de millorar la qualitat de la cooperació al desenvolupament.

Les jornades són obertes a tothom i la inscripció és gratuïta. Totes les persones inscrites prèviament, rebran documentació sobre els temes tractats a les jornades.

El període d’inscripció restarà obert fins el dia 3 de maig de 2009.

Les places són limitades a l’aforament de la sala.

diumenge, 15 de març del 2009

Obrim nou bloc

Hola!


Avui neix el bloc dedicat a les Jornades d’intercanvi d’experiències “Desenvolupament sostenible a l’Amazònia”. Aquestes Jornades pretenen crear un espai de reflexió i d’intercanvi d’experiències que s’estan duent a terme al territori amazònic en àmbits com l’educació, la política o el medi ambient.

Aquest bloc serà l’espai de difusió de tot el que envolta les Jornades, des d’ara mateix fins a passat l’esdeveniment. Us podreu inscriure, obtenir informació dels participants i també descarregar-vos documentació que us pot interessar.


Però amb el bloc no volem crear només un espai per donar visibilitat i difondre les jornades, sinó que també volem que sigui un espai paral·lel a les jornades obert a la reflexió, l’intercanvi i de divulgació de coneixements i experiències en torn del món amazònic.

El bloc està a la vostra disposició. Esperem els vostres comentaris i, si voleu alguna informació que encara no haguem penjat, demaneu-nos-la. Nosaltres intentarem resoldre els vostres dubtes tan aviat com puguem.


Us donem la benvinguda!!