dijous, 2 d’abril del 2009

Entitats participants

  • Centre d'Estudis Amazònics (CEAM)

ONGD que promou el desenvolupament cultural, ambiental i socioeconòmic dels pobles de la regió amazònica. Entre els seus objectius es troben la recuperació i desenvolupament de sistemes de maneig ambiental integrats a l’entorn, la promoció de les capacitats de tots els sectors de la societat, la recuperació cultural i la difusió dels coneixements i experiències esdevingudes de les investigacions i activitats desenvolupades a la zona.

Més informació a: http://www.ceam-ong.org/

  • Confederación de Pueblos Indígenas de Bolivia (CIDOB-Bolivia)

Organització que representa els 34 pobles de Bolívia. Al 1982, neix com a central de pobles i comunitats indígenes de l’Orient Bolivià (Chiquitanos, Ayoreos, Guarayos, Guaraníes), iniciant un procés d’enfortiment a nivell institucional i de pobles (centrals, comunals, intercomunals, capitanies).

Els pobles fundadors de la CIDOB, es van organitzar amb la finalitat d’enfortir la unitat i estructura organitzativa, respectant les formes ancestrals i tradicionals d’organització.

El seu objectiu és defensar els drets dels Pobles Indígenes de les Terres Baixes de Bolívia, mitjançant la representació davant instàncies públiques i/o privades, i de l’enfortiment de les seves organitzacions representatives, buscant la seva efectiva incorporació i participació en les decisions polítiques, socials, econòmiques i culturals del país, en els àmbits de desenvolupament local, regional, nacional i internacional.

Les següents organitzacions regionals conformen la CIDOB:
- Asamblea del Pueblo Guaraní
- Central de Pueblos Nativos Guarayos
- Central de Pueblos Indígenas del Beni
- Central Indígena de la Región Amazónica de Bolivia
- Central Indígena de Pueblos Amazónicos de Pando
- Central de Pueblos Indígenas del Trópico de Cochabamba
- Central de Pueblos Indígenas de La Paz
- Organización de la Capitanía Wehenayek Tapiete

Més informació a: http://cidob-bo.org/

  • Consejo Educativo del Pueblo Originario Indígena Mojeño (CEPOIM-Bolivia)

El Consejo Educativo del Pueblo Originario Indígena Mojeño (CEPOIM) es va crear durant el 1er Congreso Educativo del Pueblo Mojeño al maig de 2004. Està integrat per representants dels diferents pobles indígenes existents a Mojos, les subcentrals afiliades a la CPEM-B (Central de Pueblos Étnicos Mojeños del Beni) i les subcentrals afiliades a la Central de Pueblos Indígenas del Beni (CPIB).

El CEPOIM es conforma amb la consciència de que l’educació és una eina de llibertat i d’autodeterminació, de la necessitat d’atenció d’una educació integral de qualitat, així com tenir una educació que respecti, valori i promogui la cultura pròpia.

El CEPOIM, treballa amb la missió d’enfortir les organitzacions indígenes i altres sectors socials del poble de Mojos, mitjançant accions educatives que permetin la construcció d’una societat intracultural i plurilingüe sobre la base de la cultura de Mojos per l’enfortiment de la identitat.

És un instrument orgànic nexe entre les organitzacions de base i les institucions governamentals i no governamentals per aconseguir satisfer les necessitats, interessos i aspiracions pròpies de la cultura de Mojos.

Els seus objectius són participar activament en la formulació i implementació de polítiques educatives a tots els nivells del sistema educatiu plurinacional, particularment en els àmbits de l’educació bilingüe i el desenvolupament de la llengua de Mojos per tal de millorar la qualitat de l’educació a la regió de Mojos, enfortir les eines de control social en educació d’acord amb les lleis vigents al país, mitjançant l’actualització, conscienciació i sensibilització constant i adient a la comunitat educativa (pares i mares de família, professorat, alumnat, autoritats comunals), així com participar amb poder de decisió en la selecció i elecció d’autoritats educatives per al poble de Mojos.

Més informació a: http://www.cepos.bo/
Contacte: cepoim@cepos.bo

  • IWGIA (Grupo Internacional de Trabajo sobre asuntos indígenas)- Barcelona
IWGIA és una organització internacional independent fundada al 1968 per persones professionals de l’antropologia i activistes de drets humans, que col·labora amb organitzacions de Pobles Indígenes de tot el món. Impulsa el respecte als drets humans dels Pobles Indígenes especialment, els seus drets a l’autodeterminació, al desenvolupament i integritat cultural, així com el control dels seus territoris i recursos.
La base de la seva feina és la combinació de diferents activitats. Per una banda publicacions de llibres de temàtica indígena, la revista trimestral “Asuntos Indígenas” i l’anuari “Mundo Indígena”. Per l’altre, un treball de lobby i promoció dels drets humans especialment a les Nacions Unides, a on han assistit al projecte de Declaración de los Derechos de los Pueblos Indígenas i al procés d’establiment del Foro Permanente para los Pueblos Indígenas. Finalment, IGWIA recolza a projectes de desenvolupament amb organitzacions indígenes de diferents àrees del món.
Al 2008, IWGIA ha obert una delegació a Espanya amb seu a Barcelona.
Més informació a: http://www.iwgia.org/
  • alterNativa Intercanvi amb els Pobles Indígenes

És una organització no governamental de desenvolupament creada al 1986, especialitzada en cooperació amb Pobles Indígenes, amb l’objectiu de promoure i difondre alternatives socials, econòmiques i ambientals als models hegemònics i homogenis de desenvolupament.

Aquest objectiu es realitza recolzant processos alternatius de desenvolupament que engloben la diversitat cultural, la justícia social i la sostenibilitat ambiental com a principi d’acció. Dona recolzament als processos de desenvolupament integral a comunitats indígenes, gestionats per la pròpia població.

El resultat és que la seva feina s’emmarca dins d’una estratègia per assolir un desenvolupament fonamentat en la identitat de cadascun dels Pobles Indígenes i a favor del reconeixement de la diversitat cultural.

Com a eixos fonamentals segueixen dues línees de treball: Cooperació amb Pobles Indígenes, donant suport al reconeixement i exercici efectiu dels seus drets individuals i col·lectius, potenciant els seus propis models d'autodesenvolupament; i Intercanvi cultural, a través de la investigació, promoció i difusió d’alternatives socials, sorgides d’aquestes experiències de treball amb els Pobles Indígenes i les seves organitzacions.

Més informació a: http://www.pangea.org/asplenty/

  • CIEMEN (Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions)

El CIEMEN és una associació cultural, no governamental i no lucrativa. Va iniciar les seves activitats l’any 1974.

Té com a principals objectius aconseguir el coneixement i reconeixement de les minories ètniques i dels pobles i com a conseqüència poder establir accions de solidaritat en territoris on sigui necessària.

La seva feina s’emmarca dins l’àmbit del coneixement mitjançant programes de recerca sobre legislació i drets lingüístics, manteniment del Centre de documentació especialitzat i d’una web sobre drets lingüístics i minories ètniques i nacions sense estat, l’edició de la revista l'Europa de les Nacions, així com altres llibres, articles i material pedagògic. Dins l’àmbit del reconeixement, organitza Jornades Internacionals per a tractar temes relacionats amb els drets de les minories ètniques i de les nacions. Entre d’altres ha organitzat el CONSEU (Conferència de Nacions sense Estat d'Europa), ha coorganitzat la Conferència Mundial de Drets Lingüístics, amb la consegüent Declaració Universal, i la creació del seu Comitè de seguiment, també participa a diferents fòrums i institucions internacionals. Aquest any ha participat en el Fòrum Social Mundial 2009 celebrat a Brasil.

Més informació a: http://www.ciemen.org/

  • Lliga dels Drets dels Pobles

La Lliga dels Drets dels Pobles, és una organització no governamental, nascuda l’any 1977, té per finalitat la defensa dels drets dels pobles, el foment de la cultura de la pau i la transformació social.

Es centra en l’estudi, la difusió i la denúncia dels problemes dels pobles situats a l’àrea caracteritzada pel subdesenvolupament, i de la població immigrant que en procedeix Treballa per la sensibilització de l’opinió pública envers aquests problemes, per la formació de persones que hi estiguin interessades, per la denúncia i la recerca, acompanyat per la cooperació internacional.

Més informació a: http://www.dretsdelspobles.org/

  • Centre de Cooperació per al Desenvolupament Rural (CCDR)-Universitat de Lleida

El Centre de Cooperació per al Desenvolupament Rural neix a finals del 2006 fruit d’un conveni de col·laboració entre l’Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament, l’Ajuntament de Lleida i la Universitat de Lleida, per tal de contribuir a la millora de la qualitat de vida de les comunitats rurals dels pobles del Sud. Entre les seves tasques es troba dinamitzar i fomentar les sinèrgies entre els diferents agents involucrats, treballant conjuntament des de la formació, la recerca i la transferència de coneixements i tecnologia. Promou espais d’anàlisi i reflexió, per analitzar des d’un punt de vista crític, les problemàtiques a les quals s’enfronta el medi rural dels pobles del Sud, formar personal tècnic qualificat i esdevenir un motor de transformació social, tot donant les eines que generin alternatives cap a un desenvolupament rural respectuós amb la societat i el medi ambient.


Les principals línees de treball del CCDR són:

- Models i paradigmes de desenvolupament rural

- Sobirania alimentaria, millora dels sistemes productius, accés i gestió sostenible dels recursos naturals.

- Migracions i desenvolupament

- Polítiques públiques de desenvolupament rural


Més informació a: http://www.ccdr.udl.cat/

  • Enginyeria Sense Frontera- ESF

ESF és una associació de cooperació per al desenvolupament multidisciplinària, formada per professionals, docents i estudiants, que treballa per garantir l’accés universal al serveis bàsics, acompanyant el canvi social i l’enfortiment de les poblacions del Sud, respectant sempre les característiques culturals i tècniques.

L’associació entén la cooperació com un intercanvi basat en la solidaritat i el desenvolupament com un procés en evolució, interdependent i sostenible, que no pot imposar limitacions a les diferents cultures i que ha de contribuir a augmentar la participació ciutadana i el paper de la societat civil.

És una ONGD especialista en temes de cooperació de serveis d’aigua i d’alternatives energètiques. L’experiència assolida i la relació amb les contraparts durant 15 anys de treball han permès constatar que garantint l’accés a serveis bàsics com l’aigua i l’energia, es contribueix directament a fer possible el canvi social i l’enfortiment de les poblacions del Sud. ESF també porta a terme diverses campanyes de sensibilització i Educació per al desenvolupament per determinar eines adreçades a millorar les polítiques de cooperació


Més informació a:

http://catalunya.ingenieriasinfronteras.org/
http://catalunya.isf.es/

  • Veterinaris Sense Fronteres- VSF

Veterinaris Sense Fronteres és una organització no governamental declarada d’Utilitat Pública, que treballa per a millorar la qualitat de vida de les poblacions més desafavorides del planeta. Va néixer l’any 1987 a la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Fou una de les ONG laiques i professionalitzades pioneres a Espanya i a nivell internacional va constituir conjuntament amb vuit països europeus la Federació VSF-EUROPA.

Al 1989, va establir el seu primer projecte a Guatemala, i es va estendre per tot l’estat espanyol creant delegacions a 14 Comunitats Autònomes mitjançant les corresponents Facultats de Veterinària.

Col·labora amb les comunitats rurals dels països en vies de desenvolupament amb l’objectiu de millorar la productivitat i contribuir així en millorar les seves condicions de vida i donar el recolzament necessari com a protagonistes que són del seu propi desenvolupament humà.

La seva feina es centra en la capacitació i formació, concessió de crèdits, l’enfortiment institucional de les contraparts i les relacions de cooperació Sud-Sud fomentant els intercanvis i trobades entre personal tècnic i productors/es de diferents països.


Més informació a:

http://www.veterinariossinfronteras.org/
http://www.pangea.org/vetsf//

  • SETEM-Catalunya

SETEM-Catalunya és una ONG de Solidaritat Internacional que té l’objectiu de promoure unes relacions Nord-Sud més justes mitjançant la conscienciació a la nostra societat de les desigualtats Nord-Sud, denunciar les causes i promoure transformacions socials, individuals i col·lectives.

Nascuda al 1968, al 1984 SETEM es constitueix com associació independent, i el 1991 passa a denominar-se SETEM- Catalunya al néixer altres associacions germanes en diversos llocs d'Espanya. Al 1995 tots els SETEM existents es van associar en la Federació SETEM.

Les principals línies d’actuació de l’organització, es concreten en la sensibilització per a la participació i la mobilització, la incidència política en Comerç Nord- Sud, i la formació i assessorament per a la solidaritat i la cooperació.

El setembre de 2004 SETEM-Catalunya va ser declarada Entitat d'Utilitat Pública.

L’entitat treballa juntament amb nombroses organitzacions de base dels països del Sud i amb d’altres ONG’s i moviments socials del Nord que també lluiten per un ordre econòmic i social més just.

Més informació a: http://www.setem.org/

  • Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament (FCONGD)

La Federació és una organització de segon nivell integrada per 87 ONGD’s federades. Va ser fundada l’any 1989 per entitats que treballaven dins l’àmbit de la solidaritat i la cooperació internacional.

La Federació, mitjançant el treball en xarxa, té com a finalitat facilitar i potenciar la coordinació, la transparència, l’ètica i la qualitat de les ONG catalanes per al desenvolupament, i impulsar una cooperació transformadora que afavoreixi la justícia social i l’equitat arreu.

En el marc del treball en xarxa, la Federació, conjuntament amb les federacions catalanes de Pau i Drets Humans, ha constituït una confederació d’ONG per coordinar millor les actuacions conjuntes.

Des de 1997, la Federació compta amb un Codi ètic i de conducta d’obligat compliment per a les ONGD’s federades.

La Federació representa les ONGD’s federades i és interlocutora amb el Govern i les diferents administracions, duent a terme accions d’incidència per tal d’influir sobre les polítiques públiques. També recull i promou reflexió i pensament sobre les temàtiques que treballa mitjançant grups i comissions de treball en els àmbits de l’Educació per al desenvolupament, la perspectiva de gènere, el compliment del Codi ètic de la Federació i el seguiment de les polítiques públiques de cooperació.

Més informació a: http://www.pangea.org/fcongd//

  • Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD)

L’ACCD és l’organisme de la Generalitat de Catalunya responsable de gestionar les polítiques de cooperació per al desenvolupament, construcció de pau, acció humanitària i drets humans per tal de contribuir a l’erradicació de la pobresa i afavorir el desenvolupament humà sostenible.

Més informació a: http://www.gencat.cat/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El nostre bloc és un espai obert als vostres comentaris. Us preguem que no inclogueu missatges difamatoris, ni llenguatge desagradable. Gràcies.